Nieuwsbrief december 2022

Lees hier de originele nieuwsbrief van december 2022.

Uitstelregeling inkomstenbelasting?
Tijd om aan te leveren!

Maak je gebruik van de uitstelregeling voor de aangifte inkomstenbelasting 2021? Dan is dit het moment om je documentatie aan te leveren! Gebruik hiervoor onze  aanleverhulp. Hierin maken we het voor jou inzichtelijk welke informatie wij nodig hebben om je aangifte inkomstenbelasting te kunnen doen en kan naar voren komen dat je belastingvoordeel hebt.

Verder in deze nieuwsbrief:

  • Voorlopige aanslagen 2023;
  • Belastingplan 2023;
  • Fiscale eindejaarstips;
  • De laatste plannen en wetswijzigingen 2022 - 2023;
  • Inflatiecorrectie;
  • Bewindvoering door Aeslupa;
  • Vervoersmiddel van de zaak? Geef het door!
  • Decembersluiting 2022.

Voorlopige aanslagen

In december of januari kun je een voorlopige belastingaanslag ontvangen van de Belastingdienst. Moet er een wijziging doorgegeven worden die invloed kan hebben op de voorlopige aanslag? Laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten.

Als je geen voorlopige aanslag hebt ontvangen maar er wel één wilt, kun je contact met ons opnemen. Wij vragen de  aanslag dan voor je aan. Hetzelfde geldt ook voor toeslagen. 

Krijg je geld terug?
Eind januari moet de teruggaaf op je rekening staan.

Betaal je  een bedrag via een voorlopige aanslag?
Dan krijg je uiterlijk  in januari bericht van de Belastingdienst  over het te betalen bedrag in 2023.

Belastingplan 2023: tariefwijziging en vermindering van de aftrekbaarheid

Belastingtarieven en aftrekposten
Het kabinet wil in 2023 de belasting op inkomen uit werk (box1) tot € 73.071 verlagen van 37,07% in 2022 naar 36,93% in 2023. Door deze verlaging houden werkenden maximaal € 102 per jaar meer over. Het hoogste belastingtarief in Box 1 blijft met 49,5% gelijk aan het voorgaande jaar.

Vermindering aftrekbaarheid
In 2022 is de maximale hypotheekrenteaftrek gedaald naar 40%. In 2023 wordt de verlaging van de aftrek voortgezet: deze is dan 37,05%.

Disclaimer: Deze en onderstaande fiscale wijzigingen voor 2023, zijn pas definitief nadat deze eind december door de eerste kamer zijn goedgekeurd. Een overzicht van de definitieve veranderingen publiceren we begin 2023 op onze website.

Lees hieronder verder over (voorgenomen) fiscale veranderingen.

Zes Eindejaarstips

bereid je voor op fiscale veranderingen

In  dit artikel  zetten we een zestal op handen zijnde fiscale wijzigingen uiteen, waar je de komende periode mogelijk op wilt participeren.
Een overzicht van onze tips:

  • Los bovenmatige schulden DGA (indien mogelijk) af; 
  • Optimaliseer verdeling fiscale partners Box3;
  • Participeer op oplopende invorderingsrente;
  • Houd rekening met een verlaging van schijf 1 in de Vpb;
  • Onbelast schenken voor woning? Wacht niet te lang!
  • Check (verwachte) veranderingen fiscale oudedagsreserve (FOR)

De laatste plannen en wetswijzigingen 2022 – 2023

1 juli 2022: verlaging btw op energiekosten

Sinds 1 juli is het btw-tarief op gas en stroom verlaagd van 21% naar 9%. Huishoudens zouden hierdoor minder moeten gaan betalen voor hun energiekosten. Maar omdat een aantal grote energieleveranciers hun variabele tarieven per dezelfde datum verhoogden, leidt deze btw-verlaging lang niet altijd tot minder maandelijkse kosten. In  dit artikel  legt Aeslupa uit of en hoe je mogelijk recht hebt op extra energietoeslag.

Verhoging kinderbijslag

Per oktober 2022 ontvangen ouders/verzorgers die recht hebben kinderbijslag een hoger bedrag per kwartaal. De kinderbijslag stijgt naar tussen de 249,31 en 356,16 euro, afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren).

Toeslagen omhoog
De zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget gaan per 1 januari 2023 extra omhoog. De verhoging is meer dan de gebruikelijke jaarlijkse inflatiecorrectie. Op deze manier wil het kabinet huishoudens tegemoet komen in toegenomen kosten. Lees op de website van  de Belastingdienst  wat dit mogelijk voor jouw toeslagen betekent. 

Maximale betalingstermijn facturen van MKB aangepast

Grote bedrijven moeten rekeningen van kleine en middelgrote bedrijven voortaan sneller betalen. De wettelijke betalingstermijn gaat terug van 60 naar 30 dagen. Betalen jouw klanten te laat? Je kunt dit (anoniem) melden bij het  Meldpunt Achterstallige Betalingen van de Autoriteit Consument en Markt. Dat meldpunt blijft in ieder geval tot eind januari 2023 bestaan. Je kunt  hier  verder lezen over de aanpassing van de betalingstermijn. In  dit artikel  beschrijft Lexlupa de wettelijke eisen voor facturen.

2023: onbelaste kilometervergoeding omhoog

Met ingang van 2023 -zo heeft het kabinet voorgesteld- stijgt de   kilometervergoeding van 19 naar 21 cent. Het is voor het eerst na 17 jaar dat de vergoeding wordt aangepast. Vermoedelijk zal in het daaropvolgende jaar de vergoeding verder omhooggaan: in 2024 wordt verwacht dat de belastingvrije vergoeding 23 cent per kilometer zal worden.

Miljoenennota en belastingplan volgend jaar waarschijnlijk al in voorjaar gepresenteerd

Het  voorstel van de Raad van State  om de miljoenennota (en daarmee het belastingplan 2023) niet op Prinsjesdag, maar al in het voorjaar te presenteren wordt vermoedelijk door het kabinet aangenomen. Zo heeft het parlement meer tijd hebben voor- en inspraak op de plannen. Wij informeren onze klanten op de website wanneer er relevante informatie en wijzigingen met betrekking tot het belastingplan bekend is.

Let op: bovenstaande plannen voor 2023 zijn pas definitief nadat de eerste kamer hier eind december mee instemt.

Bewindvoering

Heb je een werknemer, cliënt of naaste die zelf niet of verminderd in staat is om zijn/haar financiële zaken te regelen? Lupacompany’s dochterbedrijf Aeslupa heeft juridisch erkende bewindvoering in huis en kan hiermee mogelijk zorgen wegnemen en verlichting brengen. Neem gerust contact op als er vragen of zorgen zijn. Of lees   hier  verder over wat onze bewindvoering inhoudt.

Besparen: tips voor particulieren en werkgevers

Kosten besparen voor huishoudens 

Het zal je niet ontgaan zijn dat je energierekening in een razend tempo hoger is geworden. En ook bij de wekelijkse boodschappen zal je gemerkt hebben dat veel producten duurder zijn geworden. Zoek je naar manieren om kosten te drukken? In  dit artikel  van Aeslupa zetten we regelingen uit 2022 op een rij waarmee je hopelijk kunt besparen.

Besparen op personeelskosten

Voor werkgevers die kosten moeten drukken, is het ontslaan van personeel vaak de meest effectieve, maar minst gewenste oplossing. Omdat werknemers meestal even onmisbaar als kostbaar zijn, zetten we in  dit artikel  7 manieren op een rij waarmee je kunt besparen op personeelskosten, zonder in te moeten leveren op menselijk kapitaal.

Prijs aanpassingen 2023: 2,5% inflatiecorrectie

Volgens het CBS zijn prijzen gemiddeld met 14,3% gestegen  (exclusief energie: 6,7%). We kiezen er bij Lupacompany voor om de stijging gemiddeld 2,5% te laten zijn voor 2023.

De kwartaalabonnementen verhogen we per het derde kwartaal met 5%. De uurtarieven en de stuksprijzen gaan per 1 januari 2023 omhoog met 2,5%. De nieuwe prijzen staan in de loop van december op de website.

Zakelijk vervoersmiddel ge-/verkocht?
Laat het ons weten!

Het kopen of verkopen van een auto, fiets of ander vervoersmiddel 'op de zaak', heeft gevolgen voor je aangiften. Het is daarom belangrijk dat je ons hier tijdig op de hoogte brengt (het liefst op het moment van aanschaf of verkoop).
Heb je een auto van de zaak? Bij  'voor klanten' op de website van Lupacompany, vind je een formulier dat je moet invullen zodat we de (eventuele) bijtelling op de juiste manier kunnen verwerken bij je aangifte.
Ook hebben we onlangs een nieuw artikel online geplaatst met fiscale informatie over een fiets of auto van de zaak. Je leest het  hier.

Decembersluiting 2022

In verband met de feestdagen is ons kantoor is gesloten vanaf de kerstdagen  tot en met 1 januari 2023.

We wensen jullie een goede afsluiting van 2022  en een nog beter begin van het nieuwe jaar!

Team Lupacompany