ANBI status en indirect nuttig belang

Belanghebbende in deze zaak;
Een stichting die zich inzet voor een zinvolle vrijetijdsbesteding van (rooms katholieke)jongeren door het bieden van allerlei activiteiten voor jongeren. Sinds 2008 had zij een ANBI (algemeen nut beogende instelling) status, zodat de stichting giften belasting vrij mocht ontvangen en de gift gever deze kon aftrekken als giftenaftrek in de inkomstenbelasting.
Per 1 januari 2010 is de normstelling aangescherpt in welk mate een instelling het algemeen belang moet dienen. De norm ging van 50% naar 90%. Naar aanleiding van een bedrijfsbezoek is de ANBI status op basis van de nieuwe norm ingetrokken. De rechtbank is het met de inspecteur eens dat terecht de ANBI op basis van de norm ingetrokken is. De stichting dient volgende de norm niet tenminste 90% het algemeen belang maar dient zij inplaats daarvan een invidueel belang of die van een groep individuen.
Citaat: 'De rechtbank wijst onder meer op de door eiseres georganiseerde weekenden voor vaders en zonen. excursies zoals bijvoorbeeld stedentrips, filmavonden, deelname aan filmfestivals en voetbaltoernooien en andere sportieve evenementen. Deze activiteiten zijn rechtstreeks en in de eerste plaats gericht op vermaak en vrijetijdsbesteding, dan wel op persoonlijke vorming en ontwikkeling van de aan de activiteiten van de clubs deelnemende jongeren. Dat eiseres met deze activiteiten - gelet op de doelstelling van eiseres - (indirect) beoogt een algemeen belang te dienen, doet er niet aan af dat hiermee overwegend het individuele belang van de deelnemers wordt gediend,...
'Het indirect dienen van een nuttig belang is onder de nieuwe normstelling niet meer voldoende voor het ontvangen van een ANBI status. Lees de gehele uitspraak.